Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

Bankalarda Altın İşlemleri

bankalarda altin islemleri 1

Altınlarını bankalara fiziki olarak yatırmak isteyenler için bankalarda altın işlemleri nasıl işler. Altına faiz/kâr verilir mi, fiziki altın yatırmak/çekmek, Türk Lirası olarak altın alış satış işlemleri yapmak. Bankaların altın alış satış işlemleri kolaylıkları ve bilmeniz gerekenler.

Evde saklanan altınları daha güvenli yerde saklamak isteyenlerin rahatlıkla saklama hizmeti almak alacağınız en sağlam yer bankalardır. Hem gram üzerinden değeri artarak kazancınıza kazanç katın hem de faiz ya da kâr elde edin. Evinizde ya da kasalarınızda sakladığınız altınları bankalara yatırmak için şubenizde altın toplama gün tarihini öğrenin. Altın eksperleri tarafından güvenli bir şekilde tartılıp ölçerek gram üzerinden hesabınıza yatırılır. Bankalara yatırılan gram; 24 ayar altın olarak, saflık derecesi 995/1000 dir.

Bankalarda Altın İşlemleri

Ülkemizde bankalar Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kanun ile yapılan düzenlemeler dahilinde kıymetli maden alım ve satımı yapabilmektedirler. Bankalar müşterilerine bu kapsamda kıymetli maden (vadeli/vadesiz) depo hesapları veya kıymetli madenlere dayalı fonlar ile hizmet vermektedirler. Bankalar şu anki uygulamalarda genelde vadesiz/vadeli altın hesabı ve altın katılım hesabı hizmeti sunmaktadır.

Bu hesaplar sahibine, istendiğinde paraya çevrilebilen, belli bir miktara ulaştığında fiziki olarak talep edilebilen ve saklama riskinin olmadığı bir yatırım imkânı sunmaktadır. Dolayısıyla bankalar vasıtasıyla altına yatırım yapan yatırımcılar bu risklerden korunmuş olacaktır. Ayrıca son zamanlarda bankalardaki altın hesaplarının ulaştığı yüksek rakamlar resmi otoritelerin de ilgisin çekmiş ve yatırımcıların lehine bazı uygulamaların önünün açılmasını sağlamıştır.

Altın Tanımları

Saflık: Fiziki olarak piyasada bulunan altının istenen şekil şartlarını sağlaması için çeşitli maddelerle (gümüş, bakır, gibi) karışım yapılması gerekir. Bu karışımda mevcut bulunan altın miktarı o altının saflığını belirtir.

Ons: Bir ağırlık birimidir. Altının uluslararası piyasada değeri ons başına düşen dolar miktarı hesap edilerek yayınlanır. 1 Kg = 32.1507425 Ons / 1 Ons = 31.1035 Gram

Külçe Altın: 1000 gr. ağırlığında ancak 995 gram altın içeren (saflık derecesi 995/1000) külçelerdir.

Fiziki Altın Teslimi: Bankada 5 kg’dan itibaren 1 kg ve katları şeklinde fiziki altın teslimi yapılabilmektedir. Bazı bankalar çeyrek altın gibi teslimlerde yapmaktadır. Bankanıza göre değişiklik gösterir. Söz konusu teslimat için, altını teslim alacak müşterinin ya da Noter tasdikli vekaleti olan bir kişinin BİST’te bulunması zorunludur.

Önerilen Yazılar

2 Yorumlar

İrfan Ağustos 10, 2023 - 10:26 pm

Merhaba, makalenizde altın işlemleri hakkında oldukça faydalı bilgiler bulunduğunu düşünüyorum. Ancak, bankaların altın işlemleri için sunduğu avantajlar ve dezavantajlar hakkında biraz daha ayrıntılı bilgi verilebilirdi. Bu konuda neler söyleyebilirsiniz? Teşekkürler.

Cevap Yazın
Arda Temmuz 16, 2019 - 9:07 pm

Bankaların kıymetli maden kredilerine düzenleme..
Hazine ve Maliye Bakanlığınca bankların altın, gümüş ve platin kredilerine düzenleme getirildi. Bankaların depo hesapları karşılığı altın, gümüş, platin ile satın aldıkları altın, gümüş veya platinin teslimi veya karşılığının Türkiye’de yerleşik müşteriye Türk lirası, yurt dışında yerleşik müşteriye ise Türk lirası veya döviz ödemek suretiyle altın, gümüş veya platin kredisi kullandırabilmesine ilişkin hüküm yürürlükten kaldırıldı.

Cevap Yazın

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00