Bakan Uraloğlu: İstanbul Havalimanı’nda Üç Piste Eşzamanlı 3 Uçuş Gerçekleşebilecek!

Anadolu Otoyolu Bolu Dağı Tüneli Bakım ve İşletme Şefliğini ziyaret eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, burada merkezde çalışan kara yolu personelinin yeni yılını kutlayarak, sektördeki gelişmelere dikkat çekti.

Bakan Uraloğlu, gerçekleştirdiği konuşmasında, geçmiş yıllarda olduğu gibi 2024 yılında da bakanlık çalışanlarıyla birlikte, milletin geleceğine yön verecek büyük projeleri hayata geçireceklerini ifade etti.

Yılın ilk ayında, Gayrettepe-İstanbul Havalimanı Metro Hattı’nın Kağıthane-Gayrettepe kesimini hizmete sunduklarını hatırlatan Uraloğlu, “Şubat ayında, Türkiye’nin en eski demir yolu hatlarından Sirkeci-Kazlıçeşme arasında atıl durumda bulunan 8,3 kilometrelik hattı modernize ederek Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem Hattı’nı devreye aldık” dedi.

“Dış hatlarda 131 ülkede 349 noktaya ulaştık”

Uraloğlu, mart ayında Bakırköy Sahil-Bahçelievler-Güngören-Bağcılar Kirazlı Metro Hatları, Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı ve Halkalı-İstanbul Havalimanı Metrosu’nun Arnavutköy-İstanbul Havalimanı kesimini açtıkları bilgisini vererek, “9 Temmuz’da ülkemizin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A’yı başarıyla uzaya fırlattık ve 3 gün önce kalıcı yörüngesine ulaştırdık. 10 Ağustos’ta Çukurova Uluslararası Havalimanı’nı açarak iç hat uçuş nokta sayımızı 58’e çıkardık. Dış hatlarda 131 ülkede 349 noktaya ulaşmanın gururunu yaşıyoruz. Ekim ayında Aydın-Denizli Otoyolu’nun son etabını devreye alarak otoyolumuzun tamamını hizmete sunduk” dedi.

Bakan Uraloğlu, 2024 yılında toplam 357 kilometre bölünmüş yol yapıldığını, son 22 yılda ise toplam 23 bin 629 kilometre bölünmüş yol inşa edilerek toplam uzunluklarının 29 bin 730 kilometreye ulaştığını belirtti.

Toplam bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunu 31 bin 727 kilometreye çıkararak, 36 kilometre uzunluğunda 17 tünel açtıklarını ve toplam tünel uzunluğunu 789,4 kilometreye, 23,5 kilometre uzunluğunda 146 köprü inşa ettiklerini açıkladı. Ayrıca, 34 tarihi köprüyü restore ettiklerini de sözlerine ekledi.

Uraloğlu, 2024’ün en önemli projelerinden birinin de Bolu Dağı Tüneli’nin yalnızca 38 günde 67 metre uzatılması olduğunu belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Ankara yönünde hizmet veren tüpü 2023 yılı içerisinde 90 metre uzatarak devreye almıştık. Çalışmaların ikinci aşamasında İstanbul yönünde yer alan tünel portalının uzatılmasına da 31 Temmuz 2024’te başladık. 50 gün sürmesini planladığımız çalışmalarımızı 38 günde tamamladık. Türkiye’de ulaşımın ana arterlerinden olan Ankara-İstanbul geçişi artık daha hızlı ve güvenli hale geldi. Bu süreçten sonra, Bolu Dağı Tüneli’nde yoğun yağışlarda yaşadığımız olumsuz durumları yaşamayacağımızı umuyoruz.”

”926 KİLOMETRE KAR SİPERİ İNŞA ETTİK”

Karayolları Genel Müdürlüğü, 7/24 esasına göre kar ve buzla mücadele çalışmalarına devam ederek yolların güvenliğini sağlamaya yönelik çabalarını sürdürdüklerini vurgulayan Uraloğlu, “Kış mevsiminin yaklaşmasıyla hazırlıklarımızı tamamladık. Yurt genelinde 68 bin 550 kilometrelik kara yolu ağımız üzerinde, 452 karla mücadele merkezimizde, 12 bin 634 makine ve ekipmanla, 13 bin 283 personelimizle hizmet vereceğiz. Karla mücadele için 738 bin ton tuz, 422 bin metreküp tuz agregası ve kritik kesimler için 11 bin 576 ton tuz çözeltisi depoladık. Ayrıca kara yollarımızdaki tipi ve esintilere karşı 926 kilometre kar siperi inşa ettik” şeklinde bilgi verdi.

Bakan Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan merkezde güzergah analizi yapıldığını, karla mücadele çalışmaları ve yolların açılıp kapanması ile anlık trafiğin monitörler aracılığıyla takip edildiğini ifade etti.

Ekiplerin kurban bayramı da olsa görevlerinin başında olacaklarını söyleyen Uraloğlu, yol kenarında bekleyen karla mücadele araçlarının gerektiğinde yollara müdahale edeceğini belirtti. Uraloğlu, “İstanbul-Ankara bağını oluşturan Anadolu Otoyolu üzerindeki kritik noktalar olan Bolu Dağı Tüneli ve Cankurtaran Geçiti’nde trafiğin aksamaması için ekiplerimiz sürekli tetikte olacaktır” şeklinde sözlerini sürdürdü.

Uraloğlu, bölünmüş yollarda yapılacak çalışmalara da değinerek, şunları söyledi:

“Bölünmüş yol ağımızı 2025 yılı itibarıyla 30 bin 18 kilometreye, bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğumuzu ise 32 bin 267 kilometreye ulaştırmayı hedefliyoruz. Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi’nin ilk etabı olan 153 kilometrelik Çerkezköy-Kapıkule hızlı tren hattını 2025 yılının sonuna kadar hizmete açmayı planlıyoruz. Gazipaşa Yat Limanı’nı açacağız ve 150 yat kapasiteli Aydıncık Yat Limanı’nın altyapı çalışmalarını tamamlayacağız. İstanbul Havalimanı’na üç paralel piste aynı anda uçak iniş ve kalkış yapma imkanı sağlayacağız. Avrupa’da ilk kez uygulanacak ‘Eş Zamanlı Bağımsız Üçlü Paralel Pist Operasyonları’ uygulamasını da 17 Nisan’da hayata geçireceğiz.”

Bakan Uraloğlu, 2025 yılının ulaşım sektörü için büyük hedeflerin belirlendiği bir yıl olacağını belirterek, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Akıllı ulaşım sistemlerine geçiş, sürdürülebilir ulaşımın yaygınlaştırılması, teknolojik gelişmeleri hızlı bir şekilde takip ederek sektöre entegre edilmesi noktasında önemli adımlar atacağız. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, akıllı, çevreci ve bütünsel kalkınmaya katkı sağlayacak politikalar çerçevesinde yatırımlarımızı artırmayı hedefliyoruz. Her yılbaşı olduğu gibi bu yılbaşında da gece-gündüz, kar-kış demeden, dağlardan tünellere ve köprülere, hat boylarından istasyonlara, uçuş kulelerinden pistlere, deniz fenerlerinden limanlara kadar ülkemizin kesintisiz ulaşım ve iletişim hizmetlerini sağlamak için özveriyle çalışan bakanlık mensuplarının yeni yılını kutluyorum. 2025 yılının tüm insanlık ve milletimiz için sağlık, barış, dostluk ve dayanışma içinde geçmesini temenni ediyorum.”

 

 

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

İlgili Yazılar

Kamu Binalarında 1.8 Milyar Liralık Enerji Tasarrufu Sağlanıyor!

Yeni Haftada Hava Durumu: Önümüzdeki Günlerde Bizi Neler Bekliyor?

Yeni Haftanın Hava Durumu: Ne Beklemeliyiz?