Bakan Uraloğlu’Dan Son Dakika: Roblox Türkiye’de Kullanıma Açılacak mı?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, katıldığı canlı yayında çokça merak edilen sorulara yanıt verdi. 16 yaş altındaki bireylerin sosyal medya hesapları açmamaları konusunda gündemlerinin bulunduğunu ifade eden Bakan Uraloğlu, özellikle Roblox ve Discord’un yeniden erişime açılmasının belirli koşullara bağlı olduğunu belirtti. 

Habertürk TV’de gündeme dair soruları yanıtlarken Bakan Uraloğlu’nun açıklamalarında ön plana çıkan ana temalar şunlar:

“Yasaklama terimini pek sevmiyorum; bu bir düzenleme meselesi, çünkü orada birçok gri alan mevcut. Sosyal medya, son derece dinamik bir alan ve bu konuda dikkatli bir şekilde ilerlememiz gerekiyor. Dünya genelinde birçok ülke, sosyal medya platformları ile alakalı düzenlemeleri sürekli olarak güncelliyor. Geçtiğimiz aylarda bir sosyal medya platformunun yasaklandığını biliyorsunuz. Pek çok ülkede yasaklar uygulanmakta, örneğin TikTok’un yasaklanması gibi. Türkiye’deki durumu göz önünde bulundurursak, neredeyse 75 milyon kişi sosyal medya hesabına sahip. Instagram ve YouTube’a üyelikleri olan birçok insanımız var. Daha doğan bir çocuğun adına bile sosyal medya hesabı açıyoruz.”

16 yaş altındaki sosyal medya kullanımına yönelik sınırlamalar getirilebilir

Bazı filmlerde ya da Google aramalarında +18 yaş sorgulamasıyla karşılaşmak mümkün. 16 yaşından küçük olan birey, sadece arkadaşlarıyla oyun oynama ve sohbet etme niyetiyle bu platformlara girebilir; ancak, bu çocuk başka yerlere yönlendirilirse, bu durum teşvik edici ya da tahrik edici bir hal alabilir. Bu noktada, 16 yaş altı gençlerin disiplin altına alınması ve sosyal medya hesabı açmamaları gerektiği kanaatindeyim. Bu konuda da pek çok bakanlık ve kurumla istişare halindeyiz.”

“Sosyal medya platformlarında şiddet teşvik ediliyor”

Öncelikle bu platformlar, şiddeti teşvik eden içerikleri yaymakta. Akran zorbalığı gibi durumlar yaşanmakta olup, belli bir yaş grubunun maruz kalmaması gereken, pornografik içeriklere kadar ulaşılan içerikler mevcut. Bu durum toplumu olumsuz etkileyerek; karışıklık ve yanlış bilgi yayılmasına olanak tanıyor. Genç bireylerin bu tür yanıltıcı haber ve bilgilere daha fazla inandığını göz önünde bulundurmak gerekir.

VPN hizmetlerine kısıtlama gelecek mi?

Belli bir ücret üzerinden dönen bankacılık sistemleri gibi alanlarda bu tür kısıtlamaların getirilmesi, normal işleyişe engel olabilir. Ancak, ilerleyen zamanlarda kullanılan VPN hizmetinin engellenmesi gündemimizde bulunmaktadır.

Roblox ve Discord tekrar açılacak mı?

Kültürümüze ve inancımıza uygun portalları destekleme çabamız devam ediyor. Roblox ile alakalı olarak, 8 sosyal medya platformunun Türkiye’de temsilcisi bulunmakta, ancak Roblox ve Discord’un temsilcisi yok. Roblox’un Türkiye’deki abone sayısı 15 milyon civarında. İlgili içerikler düzeltildiği takdirde, kesinlikle tekrar açılması mümkün. Roblox’un kapatılması sürecinde birçok aileden çok ciddi geri dönüşler aldık. Çocukların tepkileri elbette önemli; fakat, birçok ailenin konudan haberdar bile olmadığını görüyoruz. Bizim talebimiz, yönlendirilmiş içeriklerin kaldırılması doğrultusunda. Ana akım yayın organları ya da televizyonların geleceği hakkında tartışmalar mevcut. Tüm bu süreçlerde toplumun güvenliğini sağlamak en öncelikli hedefimizdir. Özellikle sosyal medya platformlarının, bazı yurt dışı kaynaklı hizmetlerin Türkiye’deki kurallarımıza uyması gerektiğini düşünüyoruz. İlgili bakanlıklarla beraber bu konuda çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. 2025 yılına kadar ondan sonra yapacağımız düzenlemelerle birlikte, çocuklarımızı koruma çabamız kesinlikle devam edecektir.

“Siber olaylara müdahalede oldukça iyi bir seviyedeyiz”

Siber güvenlik alanında, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren USOM ekibimiz bulunmakta. Siber olaylara müdahalede 7/24 Türkiye’deki 17 milyon IP adresini sürekli olarak tarıyoruz. 2400 özel ve kamu kurumuyla irtibat halindeyiz. Bu süreçleri, yerli ve milli yazılımlarımızla yürütmekteyiz. Kendimizi dünya genelinde ilk 10 içerisinde, Avrupa’da ise Fransa ve Almanya ile benzer seviyede kabul etmekteyiz.

Kişisel veriler sızdırıldı mı?

Verilerin sızmasıyla ilgili güncel bir durum bulunmamaktadır. Tüm verilerin sızması mümkün değildir. Belli yetkiye sahip kişilerin erişim sağladığı verilere yönelik sınırlı bir sızma söz konusu olabilir. Bu durum, ilgili yetkililerce sistem içerisinde araştırılmaktadır. Normalde erişim yetkisi olan birinin veya kişilerin kontrolü dışında gerçekleşmediği görülmektedir. Günlük ortalama 422 büyük siber saldırıyı engellerken, binlerce zararlı erişimi de durdurmakla görevliyiz.

Siber saldırıların çoğu, yurt dışından yapılmaktadır.

İnternet alanında yapılması gereken önemli işler mevcut

Türkiye’de toplamda 600 bin kilometre fiber hattımız bulunmaktadır. Bu hatları, bazı caddelere kadar ulaştırmayı başardık. Binaların girişlerine kadar fiber bağlantılarımız mevcutken, bina içi altyapılar genellikle bakır kablolardan oluşmakta. Mevcut durum, kullanıcının talepleri ve abonelik isteği doğrultusunda hız ve limit belirlenmesine sebep olmaktadır. Türkiye’deki son kullanıcı hız ortalamasını değerlendirdiğimizde, istenilen seviyede olmadığı açıktır. Fiber altyapının genişletilmesi ve milyonlarla ölçülen kilometre hedeflerine ulaşmamız gerektiğini ifade edebiliriz. Mevcut durumda 600 bin kilometredeyiz; 700-800 bin kilometreye ulaştığımızda birçok sorunun üstesinden gelebileceğiz. Burada birinci derecede yükümlülük Tük Telekom’a aittir.

Kapsama alanı ile ilgili çalışmalar sürüyor

Tüm operatörlere, nüfusun %95’ini kapsama zorunluluğu getirdik. Dağlık, engebeli alanlarda tek bir ev bulunsa dahi, fizibilite eksikliği kabul edilemez. Evrensel projeler geliştirmekteyiz. Operatörlerin yetersiz kaldığı alanlarda devreye girmek için katkı payı sunulmaktadır. Şu anda 2 bine yakın baz istasyonu, Haberleşme Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa kurulmuştur. Ortak baz istasyonu kurmak zor olsa da, en azından direklerin ortak kullanımı sağlanmaktadır. “Kriz anlarında kapasitelerinin en az %25’ini diğerlerine açmalısınız” gibi yükümlülüklerimiz bulunmaktadır.

Ekibin raporları doğruluyor ki, “Bu operatör burada çekiyor.” Bir kapsama alanı bir mahalleye ulaştığında, orası dahil olmuş demektir. Hiçbir kapsama alanı mevcut değilse, o noktayı mutlak şekilde kapsama altına almak istiyoruz.

 

 

 

İlgili Yazılar

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!

Adalet Bakanlığı, 20 Yeni Stajyer Kontrolör Alımı Gerçekleştiriyor!