Bakan Şimşek’ten ‘carry trade’ Suçlamalarına Cevap!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Bakanlığının 2025 yılı bütçe görüşmelerinde önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomi alanında yeni bir denge sağladık ve dışsal şoklara karşı direncimizi artırdık” diyen Bakan Şimşek, “Vatandaşlarımız rahat olsun. Gıda, eğitim ve ulaşım gibi temel alanlarda enflasyonda belirgin bir yavaşlama gözlemleniyor ve bu trendin 2025 yılında da devam etmesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“Vatandaşlarımız içini ferah tutsun”

AA’nın haberine göre; Bakan Mehmet Şimşek, “Vatandaşlarımız için asıl önemli olan birçok sektörde enflasyonun duraklama sürecine girdiğidir.” ifadesini kullandı.

2023 yılının ikinci yarısında devreye aldıkları Orta Vadeli Program sayesinde pek çok alanda önemli kazanımlar elde ettiklerini belirten Şimşek, öncelikli olarak makrofinansal istikrarı güçlendirdiklerini ifade etti. Ekonomide yeniden denge sağladıklarını ve dışsal şoklara karşı dayanıklılığı artırdıklarını dile getiren Şimşek, cari açığın milli gelire oranının yüzde 5,5’ten yüzde 1’in altına düşmesinin önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

Carry trade iddialarına yanıt

Bakan Şimşek, rezervleri artırarak rezerv eksikliğinin endişe kaynağı olmaktan çıkarıldığını belirterek, bu durumun “carry trade” yöntemiyle gerçekleştiği yönündeki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Artışın büyük çoğunluğunun uzun vadeli ve sürdürülebilir maliyetli dış kaynaklardan ve Türkiye’deki yatırım tercihlerinden kaynaklandığını ifade etti.

Son 1,5 yıl içinde ülke risk priminin 450 baz puandan fazla düştüğünü vurgulayan Şimşek, bu dönemde gelişen ülkelerdeki risk priminin düşüşünün bunun onda biri olduğunu belirterek, “Program yoksa ve uygulamada sıkıntı varsa, ülkenin risk priminin benzer ülkelerden neden bu kadar farklılaştığını sorgulamak lazım.” dedi.

Reel sektör ve bankaların finansman durumu

Türkiye’nin dış kaynak maliyetinin yüzde 30 azaldığını ifade eden Şimşek, reel sektör ve bankaların daha uygun koşullarda finansmana erişme imkanına kavuştuklarını söyledi. Türk lirasının güvenilirliğini artırdıklarını belirten Şimşek, program öncesi yüzde 36 seviyesine inen Türk lirasının toplam mevduat içerisindeki payının yüzde 57’nin üzerine çıktığını bildirdi.

“KKM hesaplarında herhangi bir zarar söz konusu değil”

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) konusundaki eleştirilere yanıt vererek, “KKM uygulaması tam 68 haftadır sürekli olarak azalma gösteriyor. KKM stokunun geçen yıl 3,4 trilyon lira ile zirve yaptığını, günümüzde ise bu miktarın 1,2 trilyon liranın altına düştüğünü belirtmek isterim. 2024 yılı için ortalama mevduat faizi yüzde 54,6 iken, kur artışının bunun yarısı bile olmadığı göz önünde bulundurulduğunda, 2024 yılında KKM hesaplarından herhangi bir zarar oluşmayacaktır” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

İlgili Yazılar

Almanya’nın Silah İhracatında Önemli Artış!

Kısa Vadeli Dış Borçta Yüzde 2.3’lük Artış Gerçekleşti

Şimşek’ten Ekonomiye Dair Kapsamlı Bir Analiz: KKM, Rezervler ve Enflasyon Üzerine Görüşler