Bakan Işıkhan’dan Asgari Ücret ve Emekli Zamlarıyla İlgili Açıklama!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 asgari ücret ve emekli zammı hakkında önemli bilgiler sundu.

Bakan Işıkhan, asgari ücretin hem çalışanların hem de işverenlerin çıkarlarını dengelemek amacıyla titizlikle belirlendiğini belirtti. Emekli zammı konusunda da dikkat çekici mesajlar iletti.

Ulusal İstihdam Stratejisi

Işıkhan, yakın bir zamanda açıklanacak olan Ulusal İstihdam Stratejisi’nin, çalışma hayatının temel unsurlarını şekillendirecek bir vizyonla hazırlandığını; bu strateji ile dijital ve yeşil dönüşümden kaynaklanan fırsatları değerlendirirken karşılaşılan zorluklara karşı iş gücü piyasasında beceri uyumunu sağlamanın, eğitim ve istihdam bağlantısını daha sağlam hale getirmenin, sosyal koruma sistemlerini istihdamı teşvik edecek şekilde yeniden yapılandırmanın ve kırsal bölgelerde ekonomik çeşitliliği artırarak sürdürülebilir istihdam olanakları yaratmayı hedeflediklerini ifade etti.

İşsizlik oranının son 18 ay boyunca tek hanelerde kaldığını ve Orta Vadeli Program hedefleriyle uyum içerisinde ilerlediğini vurgulayan Işıkhan, “Önümüzdeki üç yıl boyunca istihdamı yıllık ortalama 758 bin kişi artırmayı ve iş gücüne katılma oranlarında beklenen artışa rağmen işsizlik oranını kalıcı olarak tek haneli seviyelere çekmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, genç nüfusumuzun iş gücü piyasasına dahil olması konusunda da önemli adımlar atıyoruz” dedi.

Genç işsizlik oranı ve kadın istihdamı

TÜİK verilerine göre, genç işsizlik oranının son 5 yılda 8,6 puan düşerek ekim ayı itibarıyla yüzde 16,6 seviyesine gerilediğini aktaran Işıkhan, “Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençlerin oranı belirgin bir şekilde azalmaktadır. 2020 yılına göre 2,1 puanlık bir düşüşle yüzde 26,3 seviyesine gerileyen bu oran, gençlerimizi daha fazla eğitim ve iş imkanı ile buluşturduğumuzun somut bir işaretidir” diye konuştu.

Kadın istihdamında önemli projelerin hayata geçirildiğini ve çeşitli girişimlerle kadınların çalışma hayatındaki yerinin güçlendirildiğini belirten Işıkhan, İş Pozitif Programı ile 2024 yılında 750 bin kadını istihdama dahil ettiklerini ifade etti.

İş gücüne katılamayan kesimleri istihdama entegre etmek için uygulamaya aldıkları İşgücü Uyum Programı kapsamında kadınlar, gençler, engelliler ve öğrencilerden oluşan 120 bin kişiyi istihdama teşvik ettiklerini aktaran Işıkhan, Hane Bazlı İstihdam Destek Sistemi ile her ailenin en az bir bireyinin iş bulmasını hedeflediklerini vurguladı.

2025 asgari ücret zammı

Bakan Işıkhan, asgari ücretin sosyal adaletin sağlanması ve ekonomik büyümenin önünde kritik bir rol üstlendiğini belirterek, asgari ücretin hem çalışanlar hem de işverenler için dengeli bir biçimde belirlenmesi amacıyla büyük bir çaba gösterdiklerini ifade etti.

Gelecek yıl için geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısının 16 Aralık’ta gerçekleştirileceğini anımsatan Işıkhan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “İşçilerimizin gelirlerini artırma amacıyla başlattığımız Asgari Ücret Desteğini gerektiği durumlarda güçlendiriyoruz. Yılın ilk 9 ayında yaklaşık 1,5 milyon iş yerine toplamda 38 milyar lira asgari ücret desteği sağladık. 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirleme sürecinde, çalışanlarımızın refahını artırırken, işverenlerimizin rekabet gücünü koruyacak dengeli bir çözüm geliştirmek için kararlılıkla çalışıyoruz. Alınacak kararın ülkemize, işverenlerimize ve çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyor, komisyon çalışmalarının başarıyla sonuçlanmasını temenni ediyorum.”

Emekli zammı

Işıkhan, 2025 yılı için kamu görevlileri ve emeklilere yüzde 6+5 oranında zam yapılacağını, enflasyon farklarının yüksek olması durumunda bu farkın maaşlara ekleneceğini ve kamu görevlilerinin alım gücünün korunması yönündeki kararlılığın süreceğini dile getirdi.

Sendikal haklara ve çalışan haklarına yönelik ihlallere Bakanlık olarak müdahale ettiklerini belirten Işıkhan, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından yönetimleri değişen belediyelerin çalışanlarından gelen ihbarlar doğrultusunda Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına çok sayıda ihbar ve şikayet başvurusunun yapıldığını bildirdi.

Işıkhan, bu incelemelere ilişkin olarak, “Yapılan denetimlerde Van ve Iğdır belediyeleri başta olmak üzere ve buna bağlı iştirakler hakkında toplam 26 milyon lira idari para cezası uyguladık. Tespit edilen mevzuata aykırılıklar ile ilgili olarak, Cumhuriyet savcılıklarına suç duyurusunda bulunulmuştur” bilgisini paylaştı.

 

 

 

 

 

 

İlgili Yazılar

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!

Adalet Bakanlığı, 20 Yeni Stajyer Kontrolör Alımı Gerçekleştiriyor!

Datça Açıklarında 4.7 Büyüklüğünde Şiddetli Deprem Meydana Geldi!