Bakan Bayraktar’dan Alman Enerji Şirketlerine Yatırım Yapmaları İçin Davet!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Almanya’nın başkenti Berlin’de gerçekleştirilen 6. Türk Alman Enerji Forumu‘na Alman Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ile katıldı.

Burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin enerji yatırımlarına verdiği önemi vurgulayan Bayraktar, ülkenin artan enerji talebinin karşılanmasının en önemli öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti.

Bayraktar, artan talep doğrultusunda 2022 yılında Türkiye’nin enerji ithalatının 96,5 milyar dolara ulaştığını, bu durumu aşmak için yatırımlar yapmanın ikinci öncelikleri olduğunu belirtti.

“Karbonizasyon hedefimiz enerjiyi köklü bir şekilde dönüştürecek”

Türkiye’nin gelecek 30 yıl içinde karbon nötr bir ekonomi hedeflediğini belirten Bayraktar, “Bu, oldukça zorlu bir hedef çünkü ekonominin her yönünü etkileyecek. Sanayiden tarıma, ulaşım sektöründen binalara kadar her alanı kapsayacak. Karbonizasyon hedefimiz enerjiyi köklü bir şekilde dönüştürecek. Bu üç hedefi birlikte gerçekleştirebilmek adına politikalarımızı şekillendiriyoruz. Almanya ile birçok açıdan benzerliklerimiz bulunuyor.” dedi.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji hedeflerine ulaşabilmek amacıyla yenilenebilir enerji kaynaklarını en üst seviyeye çıkaracaklarını belirterek, “Bugün Türkiye, rüzgâr ve güneş enerjisinde 31 bin megavata ulaşmış durumda. Yenilenebilir enerji için 2035 yol haritamızı açıkladık. Bu gücü, 2035’te rüzgâr ve güneş enerjisinde 120 bin megavata ulaştırmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin iletim şebekesini güçlendirme çabalarına dikkat çeken Bayraktar, bu amaçla 28 milyar dolarlık bir yatırım planladıklarını anlattı.

Bayraktar, Avrupa ile enerji bağlantı kapasitesini üç kat artırmayı hedeflediklerini vurguladı ve “Tüm bu projeleri hayata geçirdiğimizde, Türkiye 2035 yılına geldiğinde elektrik ihtiyacının yüzde 77’sini yerli ve yenilenebilir kaynaklardan karşılayacak. Yenilenebilir enerji alanında büyük bir süreç bizleri bekliyor. Toplamda 100 milyar doları aşacak önemli yatırım fırsatları bulunuyor. Bu alandaki tecrübesiyle Alman yatırımcıları ve yeni yatırımcıları ülkemizde görmekten mutluluk duyarız.” değerlendirmesinde bulundu.

20 milyar dolarlık yatırım planı

Enerji verimliliği konusunda da Türkiye’nin büyük bir potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan Bayraktar, bu yılın başında açıkladıkları Türkiye’nin ikinci Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı’yla iddialı bir program ortaya koyduklarını ve bu alanda kamu ve özel sektör işbirliğiyle 20 milyar dolarlık bir yatırım planladıklarını ifade etti.

Nükleer enerjinin Türkiye’nin ve dünya genelinin karbonsuzlaşma hedeflerinde mutlaka gerekli olduğunu ifade eden Bayraktar, şu sözleri kaydetti:

“Türkiye, 2050 yılına kadar mevcut nükleer kapasitesini genişletecek. Yani Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni tamamlayarak yaklaşık 20 bin megavatlık bir nükleer güç kapasitesine sahip olmayı ve elektrik ihtiyacımızın yüzde 10’unu nükleerden karşılamayı hedefliyoruz.”

Bayraktar, Türkiye’nin doğal gaz altyapısına büyük yatırımlar gerçekleştirdiğini ve tedarik portföyünü çeşitlendirerek, Balkanlar ve Orta Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkı sağlayabileceklerini vurguladı.

“Enerji dönüşümü madencilik olmadan gerçekleştirilemez”

Enerji dönüşümünde madenlerin önemine dikkat çeken Bayraktar, “Bu dönüşümü sağlarken, ekipman ve madencilik alanlarına da odaklanmalıyız. Türkiye olarak son yıllarda Eskişehir’de keşfettiğimiz kritik madenler ve nadir toprak elementleri ile önemli bir potansiyele sahibiz. Çünkü enerji dönüşümünün madenler olmadan gerçekleşmeyeceği aşikâr ve burada önemli tekelleşmeler var. Dolayısıyla, madenlerden başlayarak hem panel üretiminde hem de türbin üretiminde Türkiye ile Almanya’nın işbirliği yapması gerekmektedir.” dedi.

Bayraktar, “Değerli Bakan Habeck, eğer uygun görürseniz, bu enerji forumunu Enerji ve Madenler Ortaklığı Platformu’na dönüştürmek istiyorum. Gelecek dönemde bu kritik madenleri doğru bir şekilde çıkararak piyasaya sunmamız ve tedarik zincirimizi kurmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye, hidrojen depolama ve karbon yakalama konularında ciddi bir çaba harcarken, vatandaşlarımıza, insanımıza ve sanayimize kesintisiz, kaliteli, rekabetçi fiyatlarla enerji sağlamaya yönelik büyük gayret içerisindedir.” ifadelerini kullandı.

İşbirliği anlaşmaları imzalandı

Konuşmaların ardından Bakanların katılımıyla Pomega ile Nordex Enerji AŞ arasında batarya ürünlerinin satın alımı, Enercon ile İş Enerji ve Polat Enerji ortaklığı arasında rüzgâr türbini kurulması ve Enerjisa ile Hamburg Uygulamalı Bilimler Üniversitesi arasında ortak araştırma girişimleri alanında işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Törenin ardından basına bilgi veren Bayraktar ve Habeck, Türk ve Alman enerji şirketlerinin üst düzey yöneticilerinin katıldığı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi.

Bayraktar, bu kapsamda Alman mevkidaşı Habeck ile birebir görüşmeler de yaptı.

Habeck, AA muhabirinin, Alman Siemens şirketinin Akkuyu Nükleer Güç Santrali için gerekli parçaların tedarik sürecindeki gecikmenin iki ülke arasındaki gelecekteki enerji işbirliğini nasıl etkileyeceği sorusuna, Alman hükümeti olarak süreci geciktirmediklerini söyledi.

Alman hükümetinin özel bir garanti programı bulunduğunu hatırlatan Habeck, Türkiye ile enerji alanındaki işbirliğine büyük bir ilgi duyduklarını ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

İlgili Yazılar

“81 İlde Sahte Alkol Operasyonu: 37 Şüpheli Ele Geçirildi”

Sağlık Bakanlığı, Üç Yeni Uzman Yardımcısı İstihdam Edecek!

Sağlık Bakanlığı’nda Yeni Bir İstihdam Fırsatı: Uzman Yardımcıları Aranıyor!