Altın Hakkındaki 7 Şehir Efsanesi

Altın Hakkındaki 7 Şehir Efsanesi nedir? Altın, gelişmiş dünya ülkelerinde var olan en önemli ödeme sistemlerinden biriydi fakat 2. Dünya Savaşı’ndan sonra altının değeri yavaş yavaş azalmaya başladı. 1971’de ABD, Altın Standardı sistemini bitirince altının rolü tamamen değişti fakat bu altının modası geçmiş bir antika veya kötü bir yatırım olduğunu göstermez. Altın hakkındaki şehir efsanelerini bu içerikte bulabilirsiniz.

1. Altının Para Olup Olmadığı Konusunda Kesin Bir Şey Yoktur

Altının para birimi olup olmadığını kanıtlamaya çalışmanın bir anlamı yoktur. Çünkü bu sorunun cevabı evet olarak verilebilir. Tüm dünyada altına olan talebin yaklaşık yüzde 9’u merkez bankalarından ve diğer finansa kuruluşlardan gelmektedir. Altın külçeleri ve altın sikkeler, toplam talebin yüzde 24’lük kısmını oluşturur. 2016 yılında altın talebinin yüzde 33’lük kısmı doğrudan tüketicilerden gelmektedir. Altın talebinin yüzde 47’si ise mücevher sektörüne aittir. Bu bilgiler ışığında altın hem paradır hem de para değildir diyebiliriz.

2. Fiziksel Olarak Altına Sahip Olamazsınız

Eğer altın bir para birimiyse, neden fiziksel olarak bir altın almak isteyelim ki? Gerçek şu ki fiziksel olarak altın bulundurmak, gerçekten sıkıntılı bir durum olabilir. Altına bir kere sahip olduğunuzda, onu saklayacak bir yerde bulmanız gerekir. Altını etajerinizin içinde saklayabilirsiniz fakat binlerce dolar değerindeki bir eşyayı saklamak için etajer çok aptalca bir yer olabilir. Altını saklamak için bir kasa almalı veya bir bankada kasa kiralamalısınız. Bu da fazladan masraf demektir. Altın Hakkındaki 7 Şehir Efsanesi nedir?

3. Altın Kötü Bir Yatırımdır

Bazı kişiler, altına yatırım yapmayı çok sever bazıları ise ondan nefret eder. Altın ile ilgili en önemli problem, altın adı verilen emtianın değişken bir yapıda olmasıdır. Altın oldukça sınırlı sayıdadır ve kolayca paraya çevrilebilir. Öte yandan altının önemli bir özelliği bulunur. Diğer yatırım araçları, kötü bir performans sergilerken altın güvenli liman özelliği göstermektedir. İşte bu nedenle kişiler, altına çok talep göstermektedir.

4. Altın Madenine Sahip Olmak Altına Sahip Olmaktan Daha İyidir

Eğer kendinizi en kötü durumlara karşı hazırlamak istiyorsanız, altın madeni yerine bir miktar altına sahip olmak çok daha iyidir. Eğer arzu ettiğiniz güvenli bir yatırımsa, altın sahibi olmak çok daha iyidir. Öte yandan daha riskli ve daha kazançlı bir yatırımda bulunmak istiyorsanız, altın çıkaran bir şirketin hisse senetlerine yatırım yapmayı da deneyebilirsiniz.

5. Altın Riskli Bir Yatırımdır

Riskin tanımı kişiden kişiye göre değişebilmektedir fakat çoğu yatırımcı riski anaparayı kaybetme riski olarak tanımlamaktadır. Diğer finansal varlıkların aksine altın, anaparayı sistematik risklerden koruyabilen yegâne yatırım aracıdır. Altının risksiz ve güvenli oluşu, getirisinin de az olmasına neden olur. İşte bu nedenle birçok kişi altını güvenli bir liman olarak görmektedir.

6. Altın Faiz Ödemez

Altının faiz ödemeyeceği doğrudur fakat bu eksik, altın fiyatlarının artmasıyla hemen kapanacak bir durumdur. Örneğin ABD doları 1913’den beri değerinin yüzde 95’ini kaybetti fakat altın aynı süre içerisinde oldukça değer kazandı. ABD dolarındaki değer kaybı, özellikle altın standardının bitirilmesinden sonra hız kazandı. Ayrıca, birçok kişi altını güvenli liman olarak gördüğü için tercih etmeye devam etmektedir.

7. Enflasyona Karşı Altın İyi Bir Yatırımdır

Enflasyon, altının bu kadar tercih edilmesinde önemli bir yere sahiptir. Tarih boyunca altın fiyatları ve enflasyon oranları birbirinden bağımsız olarak artış veya azalış göstermiştir. İşte bu nedenle altın ve enflasyon arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söylemek yersiz olacaktır. Yine de altının birçok özelliği altının tercih edilmesini sağlar.

İlgili Yazılar

ODAS Hisse Yorum-ODAŞ ELEKTRİK ÜRETİM SANAYİ TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

NIBAS Hisse Yorum-NİĞBAŞ NİĞDE BETON SANAYİİ VE TİCARET ANONİM ŞİRKETİ

MPARK Hisse Yorum-MLP SAĞLIK HİZMETLERİ ANONİM ŞİRKETİ

4 Yorumlar

Başak Aralık 31, 2023 - 12:14 am
Altın hakkında çok yanıltıcı bilgiler var. Altının para birimi olup olmadığı konusundaki açıklamanızı daha detaylı olmasını isterdim. Ayrıca altın yatırımı hakkında daha fazla bilgi paylaşabilir misiniz?
Baki̇ Aralık 31, 2023 - 12:14 am
Altının tarih boyunca enflasyon oranları ile olan ilişkisi gerçekten de ilginç. Üzerinde düşünmeye değer bir konu. Teşekkürler!
Ahmet Meli̇h Ağustos 10, 2023 - 10:19 pm
Yazınıza teşekkür ederim. Altın hakkında birçok yanlış anlama vardır ve bu yazı gerçekleri ortaya koymaktadır. Ancak, madeni altına sahip olmanın, sadece fiziksel altına sahip olmaktan daha iyi olduğunu düşünmüyorum. Fiziksel altın bana daha güvenli bir yatırım gibi geliyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
Arda Haziran 9, 2019 - 1:52 am
Altın mevduatları ikiye katladı.. BDDK’nın açıkladığı 2019 ilk çeyrek sonu verilerine göre Türkiye’de altın mevduatı geçen yılın aynı dönemine göre % 109 oranında artış göstererek 23 milyar 862 milyon 503 bin liradan 49 milyar 912 milyon 798 bin liraya yükseldi. Artışın bu denli yüksek olmasında gram altın fiyatında yaşanan % 37’lik artışın yanı sıra, TL’deki değer kaybı, jeopolitik belirsizlikler, küresel büyüme endişeleri sebebiyle yatırımcıların güvenli liman olarak nitelendirilen altına yönelmesi etkili oldu. Altın mevduatlarının en yüksek olduğu il 15 milyar 536 milyon lirayla İstanbul olurken 4 milyar 974 milyon lirayla Ankara ikinci sırada yer aldı. Altın mevduatlarında en fazla artış yaşanan iller ise % 246’lık oranla Tunceli başta olmak üzere Hakkari, Siirt, Muş, Şırnak, Şanlıurfa gibi Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan illerimiz oldu.
Yorum yaz