Almanya’nın Silah İhracatında Önemli Artış!

Alman hükümeti, bu yıl yaklaşık 13,2 milyar euro değerinde savunma ekipmanları ve askeri malzeme ihracatı için onay çıkardı.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı, 17 Aralık tarihine kadar olan süreçte silah ve askeri malzeme satışlarına dair ön raporunu yayımladı. Bu rapora göre, Alman hükümeti bu yıl yurtdışına toplamda yaklaşık 13,2 milyar euroluk askeri malzeme satışına izin verdi.

Yıl henüz tamamlanmamış olmasına rağmen Almanya, 2024 için silah ve askeri malzeme satışında rekor bir başarı elde etti. Berlin yönetiminin daha önceki yıllık en yüksek silah satış rakamı, 2023 yılında 12,13 milyar euro olarak kaydedilmişti.

Bakanlığın raporu, geçmiş yıl boyunca askeri teçhizatın en fazla satıldığı ülkenin, Rusya ile çatışma hâlinde olan Ukrayna olduğunu gösteriyor. Berlin, Kiev’e yaklaşık 8,1 milyar euroluk silah ve teçhizat satışı izni verdi.

Açıklamada, “Bu rakam, Rusya’nın saldırgan tutumuna karşı Ukrayna’nın savunmasında yanlarında olduğumuzu vurguluyor. Ukrayna’ya gerçekleştirilen askeri yardım, kendi güvenlik politikamızın da gereğidir.” ifadelerine yer verildi.

Ukrayna’yı 1 milyar 217 milyon euro ile Singapur, 558 milyon euro ile Cezayir, 298 milyon euro ile ABD, 230 milyon euro ile Türkiye ve 224 milyon euro ile Hindistan takip etti.

Öte yandan, Latin Amerika ülkesi Nikaragua’nın Gazze Şeridi’ndeki soykırıma katkıda bulunduğu gerekçesiyle Almanya aleyhine Uluslararası Adalet Divanı’nda dava açtığı bildiriliyor. Bu bağlamda, Almanya’nın Tel Aviv’e yaptığı silah ve askeri malzeme satışı 2024 yılı için 161 milyon euro olarak belirlendi.

Alman hükümeti, 2023 yılında İsrail’e toplam 327 milyon euroluk silah ve askeri malzeme satışına onay verdi. Geçen yıl, ülkenin İsrail’e yaptığı silah ve askeri malzeme satışı 2022 yılına kıyasla tam 10 kat artış göstermişti.

 

 

 

İlgili Yazılar

Kısa Vadeli Dış Borçta Yüzde 2.3’lük Artış Gerçekleşti

Bakan Şimşek’ten ‘carry trade’ Suçlamalarına Cevap!

Şimşek’ten Ekonomiye Dair Kapsamlı Bir Analiz: KKM, Rezervler ve Enflasyon Üzerine Görüşler