Trump’ın İran ile nükleer anlaşma dan tek taraflı çekilmesi küresel risk iştahını olumsuz etkiledi.
İran İle Nükleer Anlaşma
Küresel gündemde geçtiğimiz hafta Trump’ın İran ile ilgili aldığı karar merkezde yer aldı. Bununla birlikte enflasyon verileri ve BOE’nin PPK toplantısı mercek altında yer alan ekonomi gündemleri oldu.
Geçtiğimiz hafta Salı günü ABD Başkanı Donald Trump yaptığı açıklama ile İran ile olan nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekildiklerini açıkladı. Trump nükleer anlaşmanın sürdürülemez ve oldukça kötü bir şekilde imzalamış olduğunu ifade ederken İran’a yönelik ekonomik yaptırımların en kısa sürede yeniden yürürlüğe konulacağını açıkladı. Kararın açıklandığı günlerde gelişmekte olan ülke kurlarının hepsi Dolar karşısında değer kaybetti. Diğer taraftan da olası yaptırımların petrol arzını olumsuz etkileyeceği beklentisiyle Brent Petrolün varil fiyatı da yaklaşık son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaşarak 77,5 seviyesini gördü. Takip eden günlerde ise anlaşmanın diğer tarafı olan Avrupa ülkeleri yaptıkları açıklamalarda
anlaşmaya bağlı kalmayı sürdüreceklerini ifade etti.
ABD’de Nisan ayı TÜFE verileri açıklandı. Buna göre TÜFE Nisan ayında aylık bazda %0,2’lik beklentilerin altında kaldı. Çünkü %0,1 olarak gelirken yıllık bazda %2,5 olan piyasa beklentileri karşıladı. Faiz patikası için esas takip edilen gösterge olarak çekirdek TÜFE ise Nisan ayında oldu. Böylece yıllık %2,2 olan beklentilerin altında %2,1’lik bir artış sağladı. Geçtiğimiz hafta içerisinde de haftalık işsizlik başvuruları 219 bin olan beklentilerin altında gelerek 211 bin oldu. Yaşanan bu gelişmeler ABD’nin enflasyon görünümüne dair bir takım endişeleri yeniden gündeme getirse de piyasaların faiz artırım patikasına yönelik beklentileri korunmaya devam ediyor.
Yeni haftada Avrupa merkezli veri akışı küresel gündemin merkezinde yer alacak.
İngiltere Merkez Bankası (BOE) beklentiler doğrultusunda faiz oranlarını 7’ye karşı 2 oyla değiştirmeme kararı alarak 0,50’de sabit tuttu. Yapılan açıklamada PPK üyeleri faiz artırmadan önce verilerin önümüzdeki aylarda nasıl gelişeceğini görmek istiyorlar, beklemenin maliyeti daha düşük denildi. Ayrıca PPK üyelerinin tamamı gelecekte bir faiz artırımının yavaş bir hızla ve sınırlı büyüklükte olacağı konusunda görüş birliğine vardılar.
Yakın dönemin sıcak gündemi olan Kuzey Kore’de ılımlı rüzgarlar esmeye devam ediyor. Hafta içerisinde yapılan açıklamada ABD Başkanı Donald Trump’ın 12 Mayıs’ta Singapur’da oalacak. Hatta burada Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile görüşeceği açıkladı. Daha sonraki günlerde ise Kuzey Kore yaptığı açıklamada 23-25 Mayıs arası hava şartlarına göre olacak. Belki ileri bir tarihte nükleer test sahalarının kapatılacağını açıkladı.
Arjantin devam eden finansal türbülansı aşmak için çaba gösteriyor. Hatta IMF ile 30 Milyar Dolarlık bir kredi için görüşüyor. Arjantin pesosu yılın başından bu yana Dolar karşısında %20 seviyesine yakın değer kaybetmiş. Arjantin Merkez Bankası ise geçtiğimiz 10 gün içerisinde politika faizini 3 kez artırdı. Hatta %40’a; diğer bir ifadeyle gelişmekte olan ülkeler arasında en yüksek düzeye çıkarmıştı.
Yeni haftada küresel piyasalarda odak noktası Avrupa Birliği ülkeleri ve Japonya’da açıkladı. 1.Çeyrek GSYH büyüme verileri ile enflasyon verileri olacak. Diğer taraftan ABD Başkanı Trump’ın daha önceden açıkladığı Kudüs’e elçilik açma planı bu hafta hayata geçecek. Bu kararın bölge üzerindeki belirsizliği artıracağı ve küresel risk iştahını olumsuz yönde etkiler.
2 Yorumlar