Bir Finansçı – Türkiye’de güvenli, verimli ve sürdürülebilir elektrik depolama çözümleri sunmak amacıyla kurulmuş olan Supracap Enerji, süperkapasitör teknolojisini ülkeye kazandırmıştır.
Dünyanın önde gelen süperkapasitör üreticilerinden Enercap Energy ile iş birliği gerçekleştiren Supracap Enerji, bu kapsamda ilk adımını 23 Eylül 2024 tarihinde Menderes Tekstil’in Aliağa’daki rüzgar enerji santraline 2 MWh’lık süperkapasitör enerji depolama sistemi kuralarak atmıştır.
Şirket, iki aydır sahada test ettiği bu teknolojinin performansını ve Türkiye enerji altyapısına sağladığı katkıları paylaşmak üzere bir toplantı düzenlemiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan’ın da katıldığı buluşmada, enerji bürokrasisi, yerel yönetimler, iş dünyası ve sektör temsilcileri bir araya geldi. Bu toplantıda süperkapasitör teknolojisinin özellikleri, pilot sistemin performansı ve Supracap’in yatırım hedefleri detaylı bir şekilde ele alındı.
Supracap Enerji’nin Kurucu Ortağı Bihter Koçum, toplantıda yaptığı açıklamada, enerji depolama alanında Türkiye’de olmayan süperkapasitör teknolojisini geliştirmeyi ve üretmeyi amaçladıklarını ifade etti. Alternatif depolama yöntemlerinin geliştirilmesinin, Türkiye’nin enerji ve sanayi sektörü açısından stratejik bir fırsat sunacağına vurgu yapan Koçum, “Ülkemiz bu alanda büyük bir potansiyele sahip. Supracap Enerji olarak bu potansiyele katkıda bulunmak istiyoruz. Yıl sonuna doğru ülkemizin ilk süperkapasitör batarya tesisinin inşaatına başlayacağız. 2025 yılının son çeyreği itibarıyla hücre üretimi dahil olmak üzere 1.500 MWh kapasite ile seri üretime geçmeyi hedefliyoruz. 2028’e kadar bu kapasiteyi 5.000 MWh’a çıkarma planımız var.” şeklinde açıklamalarda bulundu.
FABRİKANIN YANI SIRA ARGE MERKEZİ DE KURULACAK
Koçum, süperkapasitör üretimi için 2028 yılına kadar toplamda 90 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını belirtti. İlk olarak şebeke ölçekli enerji depolama bataryaları ile üretime başlayacaklarını ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjinin depolanmasına odaklanacaklarını belirten Koçum, “Sadece bir üretim tesisi kurmakla kalmayıp, mevcut teknolojilerin geliştirilmesi ve yeni ürünlerin araştırılması amacıyla bir Ar-Ge merkezi de inşa edeceğiz.” dedi.
2027’DE SÜPERKAPASİTÖR İHRACATI HEDEFLİYOR
Bihter Koçum, 2027 yılında ‘Made in Türkiye’ etiketine sahip süperkapasitör bataryalarını ihraç etmeyi planladıklarını da duyurdu ve “Ülkemizin ‘küresel enerji merkezi’ olma hedefinde, sıfır karbon, küresel ısınma ve çevresel risklerin azaltılmasına yönelik dönüşüm yolculuğuna katkı sunmak için burada yer almak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
SINIRLARI BULUNMAYAN BİR BATARYA SİSTEMİ
YANMAZ, PATLAMAZ, HIZ SINIRI YOK
Hikmet İp, diğer taraftan ürettikleri bataryaların hız sınırı olmadığını ifade ederek, “Süperkapasitör bataryaları verilen elektriği hızlı bir şekilde depolayıp, şebekeye geri verebiliyor. Bu süreçte kapasite kaybı yaşanmıyor ve ısınma-soğutma gereksinimi oluşmadığı için enerji kaybı da meydana gelmiyor. Ayrıca kimyasal reaksiyonlar sebebiyle aşırı ısınma, yanma veya patlama gibi riskleri de taşımıyorlar. Çok düşük ve yüksek sıcaklıklarda sorunsuz bir şekilde çalışabilmektedirler.” dedi.
ALİAĞA’DAKİ TEST BAŞARIYLA SONUÇLANDI
Yeni bataryaların Menderes Tekstil’in Aliağa’daki rüzgâr enerjisi santralindeki testleri hakkında bilgi veren Hikmet İp, “Aliağa Rüzgar Enerjisi Santrali’nde kurduğumuz süperkapasitör batarya sistemimiz mükemmel çalıştı. 1C hızında şarj ve deşarj edebilme yeteneğini gösteren teknolojimizde, bataryaya depolanan enerjinin neredeyse tamamını geri almayı başardık. Bataryanın çevrim verimliliği (RTE) yüzde 99.1 – 99.4 aralığında gerçekleşti ve modül sıcaklıkları tam yükte 28 – 34 derece arasında sorunsuz bir şekilde çalıştı, sıfır yıpranma kaydedildi.” dedi.
ENERCAP TEMSİLCİSİ: GURUR DUYUYORUZ
Enercap Energy Pazarlama Direktörü Bilal Sheikh, Abu Dabi ve Dubai’de kurulu bulunan 16 gigavatsaat (GWh) kapasiteli fabrikalarının yanı sıra, Mısır’da benzer bir kurulum için ilk anlaşmaları imzaladıklarını da belirtti. 2030 yılı itibarıyla küresel pazar hacimlerini 100 GWh’e ulaştırma hedefiyle yatırımlarına devam ettiklerini ifade eden Bilal Sheikh, “Türkiye ile iş birliği yapmaktan büyük bir gurur duyuyoruz. Supracap ile inovasyon odaklı ortaklığımızı daha ileri düzeye taşıyarak, batarya ekosisteminin geleceğini birlikte şekillendirmek için kararlıyız. Bu adımın enerji depolama çözümleri için küresel ölçekte yeni bir standart getireceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu.
SUPRACAP KURUCU ORTAKLARI İLE ÖZEL RÖPORTAJI İZLEMEK İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ…
SÜPERKAPASİTÖR BATARYALARI HAKKINDA
Supracap Enerji’nin yetkilileri, üretimine başlayacakları süperkapasitör bataryalar hakkında kapsamlı bilgiler sundu. Buna göre süperkapasitör bataryalarının belirgin avantajları şunlardır:
Güvenilir: Süperkapasitörler kimyasal reaksiyonlara bağlı çalışmadığı için yüksek sıcaklıkta bile güvenli bir performans sergileyerek aşırı ısınma veya patlama riski taşımamaktadırlar. Termal kaçak riski olan zincirleme yanma olasılığı da bulunmamaktadır.
Uzun ömürlü: Bataryaların ömrü, dolma-boşalma döngüsü sayısı ile belirlenir. Süperkapasitör bataryalar teorik olarak sınırsız bir ömre sahiptir; ancak her malzemenin belirli bir ömrü olduğu ve güç elektroniği bileşenlerinin ömrünü göz önünde bulundurarak döngü ömrü 50.000 cycle olarak ifade edilmektedir.
Kapasite kaybı yaşamıyor: Enerji bataryada elektrostatik olarak korunduğundan, şarj veya deşarj sırasında kapasitelerinde bir kayıp meydana gelmez. Yıl geçse de ilk günkü performansı sunmaya devam ederler.
Hızlı: Süperkapasitör bataryalar hızlı şarj ve deşarj özelliğine sahiptir. Geleneksel bataryalarda ‘C Rate’ standart olarak 0.5C iken, süperkapasitör bataryalar genellikle 1C hızında çalışır, özel gereksinimlerde 20C hızına kadar çıkabilir, bu da 3 dakikada tamamen deşarj olabileceği anlamına gelir.
Tam kapasite kullanılabilir: Bataryaların hız ve sıcaklık ile ilgili bir sınırlaması olmadığından %0 – %100 arasında tam kapasite kullanmak mümkündür; yani batarya %100 şarj derinliğinde (DoD) tamamen kullanılabilir.
Verimli: Bataryaların içinde kimyasal bir reaksiyon olmadığından, ısınma ile birlikte soğutma ihtiyacı da doğmaz. Depolanan enerjinin neredeyse tamamı geri alınabilir. Batarya çevrim verimliliği (RTE) %99’un üzerinde gerçekleşmektedir.
Her ortama uyumlu: Esnek ortam koşullarında, çok yüksek ve düşük sıcaklıklarda (−20 – +75 °C) problem yaşamadan verimli bir şekilde çalışabilmektedirler.
Yüzde 90 biyo-çözünür: Düşük bakım gereksinimi sunan bu bataryalar, kimyasal atık ve toksik maddeler içermemektedir. Ayrıca %90 oranında biyo-çözünür oldukları için çevresel etkileri minimize etmektedirler.
Mehmet KARA – Bir Finansçı / ALİAĞA – İZMİR