2018 Yılsonu Enflasyonu; Güven endekslerindeki hızlı toparlanma cesaret verici olsa da, iç talepte yavaşlama emareleri artıyor.
2018 Yılsonu Enflasyonu
Güven endekslerindeki hızlı toparlanma cesaret verici olsa da, iç talepte yavaşlama emareleri artıyor.
Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, reel sektör güven endeksi Ocak’ta üç ayın en yükseğine ulaşırken, artışta ihracat siparişlerindeki canlanma etkili olduğu anlaşıldı. Ayrıca TL’deki değerlenme sayesinde tüketici güven endeksinin de Ocak’ta sekiz ayın en yükseğine ulaşması dikkat çekiyor.
Başta Avrupa olmak üzere küresel talep koşullarında süregelen iyimserlikle ihracat olumlu ayrışmaya devam ediyor. 2017’nin ikinci yarısındaki güçlü artıştan sonra öncü veriler iç talebin yavaşladığına işaret ediyor. İç talebe dayalı sektörlerdeki zayıflama ile, mevsimsellikten arındırılmış imalat sanayi kapasite kullanım oranı Ocak’ta % 78,7 ile dört ayın en düşüğüne geriledi.
Öte yandan son dönemde iç talepteki yavaşlamayı sınırlamak üzere ilave genişlemeci maliye teşviklerinin açıklanacağı yönündeki söylemler olumlu olmaktadır. 2018 yılı büyüme tahminlerinde yukarı yönlü revizyonların yapılabilmesinin paketlerin içeriğine bağlı olduğu şeklinde yorumlanıyor. Zira yüksek enflasyon nedeniyle alım gücündeki erime başta olmak üzere, bazı alınan önlemlerin etkilerini görmek için zamana ihtiyaç duyuluyor.
Geçen hafta Resmi Gazete’de yayınlanan düzenlemeye göre, döviz geliri olmayan ve kredi riski 15 milyon doların altında olan şirketlere döviz cinsi kredi kullandırma yasağının da kısa vadede büyümeyi aşağı çekebilecek bir regülasyon olabileceği düşünülüyor. KOBİ’lere kullandırılan döviz kredilerinde önemli bir değişime yol açacak olan düzenleme ile, yaklaşık 60 milyar TL’lik döviz kredisinin önümüzdeki bir yıllık süreçte TL’ye geçmesi bekleniyor. Bu durumun söz konusu şirketlerin nakit akımında kısa vadede yüksek faiz maliyetine yol açabileceği düşünülüyor.
Enflasyon Tahmini
TCMB’nin yeni haftada 2018 yılsonu enflasyon tahminini % 7,0’den çift haneye doğru yukarı revize etmesi bekleniyor.
Yeni haftada yurtiçinde Ocak ayı öncü enflasyon ve dış ticaret verileri, TCMB’nin Enflasyon Raporu’nda vereceği mesajlar ve siyasi haber akışı takip edilecek. Ekim 2017’de açıklanan raporda TCMB, enflasyon tahminlerini 2017 sonu için % 9,8, 2018 için de % 7,0 olarak öngörmüştü.
2017’nin % 11,9 ile tamamlanması kredibilite kaybına neden olsa da, TCMB’nin enflasyonun mevcut yüksek seyri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulma nedeniyle ve yeniden kredibilite kazanabilme amacıyla 2018 enflasyon tahminini %7,0’den çift haneye yakın bir seviyeye keskin bir şekilde yukarı revize edebileceği düşünülüyor.
Aynı zamanda TCMB’nin mevcut politika duruşunun uzunca bir süre korunacağı yönündeki söylemini yinelemesi bekleniyor. Maliye politikasının enflasyonu gözeten bir şekilde daha kontrollü gevşetilmesine rağmen, küresel çapta enflasyonda toparlanma beklentileri ışığında 2018 yılı genelinde enflasyonun çift hane etrafında dalgalanacağı ve çekirdek enflasyonun ancak yılın ikinci yarısında tek haneye inebileceği öngörülüyor.
Finansal Piyasalar
Öte yandan küresel finansal piyasalarda dolar aleyhine pozisyonlanma ve görece yüksek getiri sunuyor. Bu nedenle Dolar/TL’nin bir müddet daha 3,80 seviyelerinin altında kalarak peyderpey 3,65 seviyelerine kadar gerileyebileceği düşünülüyor. Baz etkisi kaynaklı iyileşmenin soluklanacağı ikinci çeyrekten itibaren ise TL’de risklerin artacağı öngörülüyor. Öte yandan rakip ülkelere kıyasla olumsuz enflasyon görünümü ve jeopolitik gelişmeler TL’nin negatif ayrışmasına neden oluyor.
Geçen hafta açıklanan verilere göre Güney Afrika’da yıllık çekirdek enflasyonun %4,2. Beklentilerin de ötesinde 2011 sonundan beri en düşük seviyesine gerilemesiyle, TRY/ZAR 3,13 ile tarihi düşük seviyesine indi.