Giriş Yapın/Ücretsiz Kayıt Olun

2018 Yılı Kasım Ayında Bütçe Dengesi

2018 Yılı Kasım Ayında Bütçe Dengesi

2018 yılı Kasım ayında bütçe dengesi, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 0,9 Milyar TL daha olumsuz bir görünüm sergileyerek 7,6 Milyar TL fazla verdi. Aynı dönemde faiz dışı denge 14,8 Milyar TL olarak gerçekleşirken; vergi gelirlerinde ise Kasım ayında %16,4 seviyesinde bir artış yakalandı.

Bütçe giderleri Kasım ayında yıllık bazda %31,1’lik bir artışla 74,3 Milyar TL’ye ulaşırken, faiz hariç giderlerdeki artış miktarı %30,2 oldu. Bütçe giderlerinin alt kırılımlarında ağırlığı görece yüksek olan personel giderleri %27,7 artış gösterirken; cari transferlerde bu oran %36,5 ile toplam artışı aşağı çekti. Artan borçlanma maliyetleri nedeniyle faiz giderleri ise 2018’in Kasım ayında yıllık %40,3 oranında önemli bir artış kaydetti. Nitekim Kasım ayında iç borç faiz ödemeleri 4,8 Milyar TL, dış borç faiz ödemeleri ise 2,1 Milyar TL seviyesine ulaştı.

Bütçe giderlerinin %34,5’i cari transferler kaleminden oluşurken, %24,6’sını personel giderleri, %9,7’sini ise faiz giderleri oluşturdu. Mal ve hizmet alım giderleri bütçenin %11’ine karşılık gelirken; sermaye giderleri %10,3; SGK devlet primi giderleri ise %4,4 düzeyinde gerçekleşmiştir.

Kasım Ayında Bütçe Gelirleri

Kasım ayında bütçe gelirleri geçtiğimiz yıla oranla 16,7 Milyar TL artarken, bu artışın 9,5 Milyar TL’si vergi gelirlerinden 7,2 Milyar TL’si ise vergi dışı gelirlerden kaynaklandı. Vergi gelirlerindeki artışta en büyük katkı, yükselen vergi oranlarının da katkısıyla beklenenden fazla artan kurumlar vergisinden geldi. ÖTV oranlarında indirim yapılmasına rağmen, satışlarda kıpırdanma yaşanması ÖTV gelirlerindeki küçülmeyi bir nebze yavaşlattı. Nitekim geçtiğimiz ay ÖTV gelirleri yıllık %30 daralırken, Kasım ayında bu oran %22,7 düzeyine geriledi.

Tüketim harcamalarındaki durgunluk da KDV gelirlerine yansırken; hem dahilden hem de ithalden alınan KDV gelirlerindeki değişim geçtiğimiz aya göre yavaşladı. Vergi dışı gelirler ise %100’ün üzerinde artmaya devam ediyor. Bedelli askerlik, imar barışı gibi faktörler bu kalemi kasım ayında da pozitif etkiledi.

Yılın ilk 11 aylık döneminde bütçe açığı bir önceki yılın aynı dönemine göre 28,06 Milyar TL genişleyerek 54,5 Milyar TL seviyesine ulaştı. Aynı dönemde faiz dışı fazla bir önceki yıldaki 28,8 Milyar TL seviyesinden 17,3 Milyar TL’ye geriledi. Bedelli askerlik gelirlerinde katkının bu ay itibariyle sonlanmış olmasına rağmen, yılı %1,9 açık hedefine paralel şekilde kapatacağımızı öngörüyoruz.

Merkezi Yönetim Bütçesi

Önerilen Yazılar

Yorum Yap

birfinansci_web_logo

Piyasalardaki son durum, finans ve ekonomiye dair tüm merak edilenler BirFinansci.com’da! Güncel kalmak ve bilgilenmek için doğru adrestesin.

Editörün Seçtikleri

Son Yazılar

©2023 Bir Finansçı, Tüm hakları saklıdır. birfinansci.com

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00